Tisztelt Magyar Honfitársaink, barátaink!

 

Nekünk, magyaroknak Trianon egy olyan seb, melynek a hege mindig látható, érezhető lesz. A sebet 100 éve ejtették Magyarország “testén és lelkén”. Ez a 100 év hol reményekkel, hol teljes lemondással telt a nemzet számára, azonban bizakodásra ad okot, hogy Magyarország és a nemzetrészek összetartozása az elmúlt években határozottan erősebb lett!

Közös nemzetpolitikai eredményeinkre Kanadában is büszkék lehetünk. Az egyszerűsített honosítási törvény 10 évvel ezelőtti elfogadása óta több mint 1,1 millió honfitársunkkal egyesült újra közjogilag Magyarország. A választójog kiterjesztése a határon túli és a diaszpóra magyarság számára újra politikai közösséggé szervezte a nemzetet. A magyar közösségek részére nyújtott támogatások és pályázatok további segítséget adnak magyarságunk megőrzéséhez.

Nekünk, magyaroknak 2020 sok szempontból is különleges év, sokáig emlékezni fogunk rá! Emlékezni fogunk a világjárvány idején tanúsított összefogásunkra, közös erőfeszítéseinkre, amely erőt ad ahhoz, hogy tovább folytassuk munkánkat a nemzet fejlődése érdekében.

Ebben a különleges évben egy olyan emléket is alkotunk, amely évek múltán is felhívja a figyelmet a magyar közösségek és Magyarország elválaszthatatlan kapcsolatára. Nagy öröm számunkra, hogy a Nemzeti Összetartozás Fája kezdeményezéshez együttműködőként csatlakoztak a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai képviselői, a Kanadában működő magyar szervezetek vezetői, illetve a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága. Köszönjük mindenkinek, aki velünk tart, hogy Észak-Amerikában minél több Nemzeti Összetartozás Fáját ültethessünk el, szimbolizálva ezzel a fával is összetartozásunkat, közös múltunkat és jövőnket.

 

Ottawa, 2020. június 4.

Horváth Márk

 ideiglenes ügyvivő