A Kanadai Konföderáció 2017-ben ünnepeli megalakulásának 150. évfordulóját. A Szentegyházi Gyermekfilharmónia nyári sikeres koncertkörútja után a Nagykövetség egy hónapos rendezvénysorozatot tartott a Kulturális Örökségvédelmi Minisztérium nemzetközi pavilonjában. A rendezvénysorozatnak helyszínt adó Konföderációs Pavilon idén júniusban készült el, amely nemzetközi pavilonként működik idén év végéig. A Nagykövetség azon 10 nagykövetség között szerepel, amely lehetőséget kapott a bemutatkozásra a 150. évforduló kapcsán. A magyar hónapra szeptember 30. és október 28. között került sor.

Tekintettel arra, hogy Kanadában az innováció kiemelt fontosságú téma, a magyar-kanadai együttműködés egyik legfontosabb jövőbeli területe, így a Shaping Hungary: Design in the 21st Century elnevezésű utazó dizájnkiállítás adta az öthetes rendezvénysorozat alapját. A kiállítás az innováció témájának megjelenítésén túlmenően lehetővé tette a modern, gazdag hagyományokkal rendelkező Magyarország bemutatását.

A magyar megjelenés másik fontos eleme a magyar örökség, a kanadai magyarok által elért kiemelkedő tudományos, kulturális, gazdasági és egyéb eredmények bemutatása, amellyel hozzájárultak Kanada fejlődéséhez az elmúlt 150 évben. A kiállításokat számos kulturális, gasztronómiai és turisztikai kísérőprogram egészítette ki.

A két szintes pavilont oly módon rendeztük be, hogy a magyar megjelenés központi elemét képező dizájnkiállítást a földszinti térben helyeztük el. Az első emeleti szinten kanadai magyar képzőművészeti tárlatot mutattunk be, és egyéb kiállításokra, illetve rendezvényekre is sor került.

A nagysikerű rendezvénysorozatról a Kanadai Magyar Televízió is készített egy összeállítást.

További részletek a linkekre kattintva olvashatók.

Kiállítások:

  • Safe Haven - Kiállítás 56-os magyarokról a Pier 21 kanadai bevándorlási múzeum tavalyi tárlata

Rendezvények:

  • Koncertek helyi magyar művészek és magyarországi meghívott művészek bevonásával
  • Rendezvények a magyarok örökségről Kanadában és a magyarok hozzájárulásáról Kanada fejlődéséhez tárgyában. A 150 év kanadai magyar történetét egy külön ez alkalomra készült kötetben mutatjuk be a magyar hónap elején. A fentieken túl létrehozunk egy olvasósarkot, mely polcaira elhelyezzük a megjelent magyar-kanadai vonatkozású könyveket.

Részletes program