Nekünk, magyaroknak 2020 sok szempontból is különleges év!

100 év telt el azóta, hogy a trianoni békediktátum okán területi szétszakítottságban élünk. Az elmúlt 100 év a magyar nemzet szempontjából viharosra sikeredett, de ezek a nehézségek a nemzet összetartozását tovább erősítették.

2020 különleges év abból a szempontból is, hogy 10 éve alkotta meg az Országgyűlés az egyszerűsített honosításról szóló törvényt, amely lehetőséget teremtett arra, hogy a határon túl élő nemzettársaink közjogi értelemben is újra a magyar állam kötelékébe tartozhassanak.

Az erős magyar közösségek a világjárvány közepette is bizonyították, hogy büszkék magyarságukra, összefogásukkal segíteni tudják a rászorulókat és közös kultúrájukat gondosan őrzik a nehéz időkben is.

Ebben a különleges évben Magyarország Ottawai Nagykövetsége a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai képviselőivel, a Kanadában működő magyar szervezetek vezetőivel, illetve a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságával együttműködve indítja el a Nemzeti Összetartozás Fája programot.

A Nemzeti Összetartozás Fáját a nagykövetség munkatársai 2020. június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napján fogják elültetni a külképviseletünk kertjében. Ezzel párhuzamosan arra kérjük a kanadai magyar közösségeket, hogy csatlakozzanak a faültetéssel egybekötött emlékezéshez, amellyel egy olyan emléket alkothatunk, amely évek múltán is felhívja a figyelmet a magyar közösségek és Magyarország elválaszthatatlan kapcsolatára.

A Nemzeti Összetartozás Fáját elültető közösségek részére nagykövetségünk egy emlékplakettet adományoz, amely a gyökeret vert fa mellett összetartozásunkat és közös múltunkat is szimbolizálja.