4.1. Az üzleti érintkezés normái, szokásai

 

Kanadában az angol és a francia egyaránt hivatalos nyelvnek számít, de a tartományok többségében az angol a mindennapi érintkezés nyelve. Québecben a hivatalos nyelv a francia de üzleti tárgyalásokon az angolt tudjuk használni. New Brunswick kétnyelvű hivatalosan is. A többi tartományban angol a hivatalos nyelv. A szövetségi kormány hivatalaiban mindkét nyelv használatos, különösképpen a felső- és középszintű vezetők esetében. Amennyiben írásos információt kívánunk küldeni, értékelni fogják, ha mindkét nyelven kézhez kapják. Québec tartományban viszont minden írásos anyag küldésénél a francia nyelv a használatos, az angol változat csupán opcionális.

 

Az üzleti életben a nők és férfiak egyenlő félként kezelendők, a nők nem várnak el semmiféle különös, a nőknek általában, Európában megszokott és elfogadott udvariaskodást.

 

Fontos mindig szem előtt tartani, hogy Kanada soknemzetiségű ország, ebből eredően a kultúrák egymás mellett élnek. A kanadaiak büszkék erre a sokszínűségre, érdeklődnek más kultúrák értékei iránt.

 

Általában - különösen pedig a szövetségi és tartományi hivatalokban - igazodnak a brit hivatali, és adminisztrációs szabályokhoz, hagyományokhoz. Az üzleti életben azonban gyorsan elterjedtek a kevésbé formális érintkezés íratlan szabályai. Az amerikai gazdasághoz fűződő intenzív kapcsolatok révén ez nem csak az üzleti életben, hanem a mindennapi társasági érintkezés szabályaiban is jelentkezik. Elfogadott például, hogy az üzleti megbeszéléseken gyorsan áttérnek a keresztneves megszólításokra. Ez ne tévesszen meg bennünket, nincs összefüggésben a tárgyalás tartalmi előre haladásával.

 

4.1.2. Üzleti találkozók

 

Az üzleti találkozókon, megbeszéléseken pontosan kell megjelenni, ez az üzleti partner, és idejének megbecsülését, tiszteletét is kifejezi. Mindenképpen szükséges telefonon jelezni, ha a késés mégis elkerülhetetlen. A 20 percen túli, előre nem látható okból történő késés esetében pedig felmerülhet a találkozó későbbi időpontra való elhalasztása.

Mivel az üzleti megbeszélések egy előzetesen egyeztetett terv szerint kerülnek megszervezésre, hasznos lehet, ha egy újabb, vagy speciális téma felmerülését a szervezőknek jelezzük, így kellőképpen felkészülhetnek rá.

 

41.1.3. Üzleti étkezések

 

Az üzleti meghívások között a munkaebéd a leggyakoribb, de a munkareggeli és vacsora is megszokott forma. Az üzleti partner otthonába történő meghívás igen ritka, és kitüntető megtiszteltetésnek tekinthető. Az üzleti ebéd időtartama általában nem haladja meg az egy, másfél órát.

Egyre inkább elterjedőben van, hogy alkoholtartalmú italokat az üzleti ebédeken nem szolgálnak fel. Általában a vendéglátó nyitja meg az üzleti megbeszélést. Bizonyos esetekben a vendéglátó állja a költségeket, de ettől eltérő esetek is előfordulhatnak.

 

41.1.4. Ajándékozás

 

Elterjedt ajándékozási forma a kisebb értékű ajándéktárgy átadása egy esemény végén, vagy a küldetés, hivatalos látogatás befejezéseként. Különösen értékelik az átadó hazájából származó, azt képviselő ajándéktárgyakat. Az ajándéktárgynak színvonalasnak kell lennie, de nem lehet szembe tűnően nagy anyagi értékű. Bizonyos esetekben a virág is megfelelő ajándék lehet. Kivételt képez a liliom, ami a kanadaiakat egyértelműen a temetésekre emlékezteti.

 

Fontos!

Az üzleti életben a megvesztegetés elfogadhatatlan gyakorlat. Az olyan ajándékozás, mely megvesztegetésként értékelhető, jogi következményekkel járhat. Épp ezért a kanadai kormányszerveknél és egyes üzleti szektorokban a kötelező viselkedési elvárások megtiltják bizonyos körülmények között az ajándékok elfogadását.

 

4.2.      Hasznos linkek

 

Kanadai Statisztikai Hivatal: http://www.statcan.gc.ca/eng/start

Kanadai Exportfejlesztési Ügynökség: www.edc.ca

Corporation Canada: http://strategis.ic.gc.ca/eic/site/cd-dgc.nsf/eng/h_cs01414.html#cbsc#cbsc

Canada Trade Negotiations and Agreements: www.international.gc.ca/tna-nac/menu-en.asp

Foreign Affairs and International Trade: www.international.gc.ca/index.aspx

Canada Economic Development: www.dec-ced.gc.ca/asp/General/main.asp?LANG=EN

 

Fontosabb hírforrások:

 

The Globe and Mail: www.theglobeandmail.com/

Daily Commercial News: http://dcnonl.com/features/economy

National Post: http://www.nationalpost.com/index.html

 

Magyar-Kanadai Üzleti Szervezetek:

 

Canadian Chamber of Commerce in Hungary (Budapest): www.ccch.hu/

Hungarian Canadian Business Association (Toronto): http://www.hcba-canada.org/, http://www.corvinadirectory.ca/