Hamvak szállítása

A hamvak korlátozás nélkül hazaszállíthatók Magyarországra, de az urnát feltétlen le kell záratni. A postai küldeményként feladott urnát a temető vagy az átvevő címére kell küldeni. A halotti anyakönyvi kivonat egyik példányát célszerű a küldeményhez csatolni. A hamvakat tartalmazó urna akár poggyászként is hazaszállítható. Magyar diplomáciai képviselettől nem kell engedélyt kérni a hamvak urnában történő hazaszállításához.


Halottszállítás koporsóban

A holttestet kettős koporsóban kell elhelyezni. A belső, fémből (ólom, cink) készült koporsónak szilárdnak és légmenetesen lezárhatónak kell lennie. A belső koporsó alját nedvszívó anyaggal kell kibélelni. A holttestet 1 százalékos szublimát anyaggal kell átitatni. A belső koporsót egy fa koporsóban kell elhelyezni. Az esetleges sérülés elkerülése érdekében célszerű a külső koporsót vászonnal vagy vízhatlan ponyvával bevonni. A külső koporsóra erős hordfüleket kell szerelni. Az ügyintéző temetkezési vállalkozónak igazolnia kell a fentieket. A holttesttel együtt más tárgyakat vagy virágot szállítani szigorúan tilos.

Az alábbiakban felsorolt iratok bemutatását követően tudjuk kiállítani a halottszállítási engedélyt:

  • Halotti anyakönyvi kivonat;
  • A temetkezési vállalkozó igazolása a holttest preparálásáról;
  • A magyarországi temető befogadói nyilatkozata;
  • Pontos szállítási útiterv, különösen a Magyarországra érkezés időpontja;
  • A magyarországi ügyintéző vagy rokon neve és elérhetősége.

A halottszállítási engedély kiállításának díjtételét lásd az aktuális díjtáblázatban https://ottawa.mfa.gov.hu/page/konzuli-dijak. A kérelem postán is benyújtható a Nagykövetség 299 Waverley Street, Ottawa ON, K2P0V9 címére. Postai kérelem esetén az 52 CAD konzuli díjat mellékelje az "Embassy of Hungary" névre kiállított pénzesutalványon ("money order") és egy ajánlott levélként felbélyegzett, saját névre megcímzett borítékot. Válaszboríték hiányában az eljárásért további díjtételelt számolunk fel. Minden konzuli díj bankkártyával fizetendő. Készpénzt és csekket nem fogadunk el.