Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a külföldön élő vagy tartózkodó személyek nyugellátásával kapcsolatban - Életbenlét igazolását kivéve - a nagykövetség nem tud segítséget nyújtani, kérdéseikkel a Magyar Államkincstárhoz tudnak fordulni.

A Magyar Államkincstár honlapjának címe: https://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu/

Életbenlét igazolása: (Külföldön élő nyugdíjasok adatainak egyeztetése)

A Magyar Államkincstár által kért életbenléti igazolás hitelesítését ügyfélfogadási időben – előzetes időpontfoglalás nélkül - díjmentesen intézheti a Nagykövetségen. Amennyiben ezen kívül más konzuli ügyét is intézni kívánja kérjük, hogy foglaljon előre időpontot: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/home

Mit hozzon magával?

  1. Adategyeztető nyomtatvány melyet a Magyar Államkincstártól kapott
  2. Érvényes, személyazonosításra alkalmas okmány

 

Nyugdíjkérelmek:

Ahogyan azt jelen tájékoztatónkban már jeleztük, a nyugdíjkérelmekben a Nagykövetség nem működik közre, ugyanakkor a könnyebb eligazodás érdekében az alábbiakban egy rövid tájékoztatót készítettünk az Önök számára.

Magyarország és Kanada között van hatályos kétoldalú egyezmény az öregségi nyugdíj kérelmezésére. Az egyezmény alkalmazásához használatos nyomtatványon kell a kérelmet előterjeszteni. Egyezmény kihirdetve: 2003. évi LXIX törvénnyel.

A fenti egyezménnyel kapcsolatos információk, illetve az ellátás igényléséhez szükséges nyomtatványok megtalálhatóak a  honlapon a nyomtatványtárban.

A Kanadában élő, magyarországi nyugellátást igénylő személyeknek a saját jogú nyugellátás iránti igényüket a CA/HU 1.1, hozzátartozói nyugellátás iránti igényüket pedig a CA/HU 1.2 számú nyomtatvány kitöltésével nyújthatják be az illetékes kanadai nyugdíjbiztosítási szervnél. A nagykövetség nem végez semmilyen hitelesítést a nyomtatványokkal kapcsolatban.


A nyomtatványt azért célszerű a lakóhely szerinti kanadai nyugdíjszervnél benyújtani, mivel a kanadai szerv megkeresése minden esetben szükséges a magyar nyugdíj elbírálásához.

Nyugdíjjal kapcsolatos nemzetközi ügyek intézése: https://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/jarasok/nyugdijbiztositas-es-adategyeztetes

Magyar Államkincstár nemzetközi ügyek: nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu

 

The Embassy is competent to authenticate life certificate for recipients of Hungarian pension payment 

For all other Hungarian pension related matters please contact:

Hungarian State Treasury https://www.allamkincstar.gov.hu/en/main/about_us