A Kanadai Bevándorlási Múzeum abban az épületben működik, ahová 1971-ig az Európából érkező bevándorlók több heti hajóút után megérkeztek Kanadába. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után Kanadába menekült magyarokat szállító hajók nagy része is Halifaxba érkezett.  A Bevándorlási Múzeum 56-os magyarokról szóló kiállításának megnyitójára és az ’56-os események 60. évfordulójának tiszteletére rendezett megemlékezésre 2016. november 1-én került sor a halifaxi múzeumban

Peter Pickersgill újságíró, Jack Pickersgill egykori bevándorlási miniszter fia elhunyt édesapja tevékenységéről beszélt. Megemlékezett róla, hogy a magyar forradalom volt az első esemény a vasfüggönyön túlról, amelyről a kanadai média széleskörűen tájékoztatott. Jack Pickersgill lehetőséget látott a magyar menekültek befogadásában, ezért meggyőzte a kanadai kormányt, hogy lépjenek gyorsan a magyar menekültek befogadásával, így a magyarok legképzettebb részét Kanadába tudják hozni. Jack Pickersgill Ausztriába utazott, ahol elérte, hogy a Kanada által kiválasztott magyarokat külön kezeljék.

A megemlékezésen felszólalt Marie Chapman, a múzeum igazgatója, aki arról beszélt, hogy a magyar menekültek érkezésekor a kikötő hogyan működött, miként dolgozták fel az igényeket.

Ódor Bálint nagykövet szólt a forradalom jelentőségéről a magyar és a világtörténelem tükrében. Elmondta, hogy az esemény elindította azt a folyamatot, amely a kommunizmus összeomlásához vezetett, emellett beszélt az ’56-os események kanadai vonatkozásairól.

Jan Raska  a kiállítás kurátora elmondta, hogy a magyar menekültek befogadásának adminisztrációja alapvetően megváltoztatta Kanada bevándorláspolitikáját, mivel ez volt az első eset, hogy ilyen nagy számban befogadtak külföldieket. A magyar tapasztalatokat pozitívnak tekintették, így a 60-as, 70-es években több hullámban befogadtak menekülteket a világ különböző részeiről.

 

A Bevándorlási Múzeum és a Nagykövetség közös rendezvényét a Csillagszemű táncegyüttes fellépése zárta.

További információ a kiállításról a Pier 21 Múzeum honlapján található.