Hogyan kérhetem a születési vagy a házassági nevem megváltoztatását?

A kérelmet csak személyesen lehet benyújtani, a postán küldött kérelmet intézkedés nélkül visszaküldjük. Kiskorú nevének megváltoztatásáról mindkét szülőnek nyilatkoznia kell. A kérelmet Ottawában, Torontóban, Vancouverben és kihelyezett ügyfélfogadáson nyújthatja be.


Mennyi az eljárás díja?

Az eljárások díját megtalálja a díjtáblánkban. Minden konzuli díj bankkártyával fizetendő. Készpénzt és csekket nem tudunk elfogadni.


Hogyan változtathatom meg a születési nevem?

Magyar állampolgár születési családi és utónevének megváltoztatását a belügyminiszter engedélyezheti.

Töltse ki ezt az adatlapot!

A szülő családi nevének megváltoztatása – ha a szülő ennek ellenkezőjét kifejezetten nem kéri – kiterjed a családi nevét viselő kiskorú gyermek családi nevére is. Ha a nevet változtató házastárs nevét a másik házastárs valamilyen formában viseli, rá is kiterjed a névváltoztatás. Kiskorú gyermek névváltoztatásához mindkét szülő hozzájárulása szükséges, kivéve, ha az egyik szülő szülői felügyeleti jogát a bíróság megszüntette. Ha gyermeke nagykorú, neki önálló kérelmet kell előterjesztenie.

14 éven aluli gyermek utónevét – egy esetben – az anyakönyvvezető a szülők kérelmére módosíthatja. Az anyakönyvvezető hatáskörébe tartozik a két utónevet viselő személyek esetén az utónevek sorrendjének felcserélése, valamint az egyik utónév eltörlése.


Hogyan változtathatom meg a házassági nevem?

Magyar állampolgár esetében a házassági névviselési forma a házasság fennállása alatt, illetve annak megszűnése után – akár többször is – módosítható.

Töltse ki ezt az adatlapot!


Formanyomtatványok

Kérelem születési családi és/vagy utónév megváltoztatására
Kérelem házassági névviselési forma módosítására​