Mikor kell kanadai közjegyző aláírásának és bélyegzőjének diplomáciai felülhitelesítését kérnem?

Ha Magyarországi felhasználásra szánt okiraton kanadai közjegyző hitelesítette az aláírását, vagy okiratról kanadai közjegyző készített hiteles másolatot magyarországi felhasználásra, a közjegyzői hitelesítést a magyar konzuli tisztviselőnek diplomáciai felülhitelesítéssel kell ellátnia.

Ha nincs Önhöz közel elérhető tiszteletbeli konzul

is hitelesíttetheti az aláírását kanadai közjegyzővel, a lenti útmutató figyelembevételével.


Hogyan igényelhetek diplomáciai felülhitelesítést?

Személyesen Ottawában és Torontóban, vagy Montreálban vagy Vancouverben illetve postai úton a 299 Waverley Street, Ottawa, ON K2P 0V9 címre.

Postai úton küldött kérelemmel -- a hitelesítendő iratok mellett -- küldjön

  • egy levelet, amelyben leírja, hogy diplomáciai felülhitelesítést kér, és tartalmazza az elérhetőségeit,
  • egy megcímzett és kifizetett válaszborítékot.

Mennyi a diplomáciai felülhitelesítés díja?

A konzuli díj hitelesítendő aláírásonként lásd aktuális díjtáblázat (V. Felülhitelesítés): https://ottawa.mfa.gov.hu/page/konzuli-dijak A konzuli díjat személyes benyújtás esetén készpénzben, postai benyújtás esetén az "Embassy of Hungary" névre kiállított pénzesutalványon ("money order") fizetendő. Bankkártyát és csekket nem fogadunk el.


Milyen okiratokat tud a konzul felülhitelesíteni?

Egyrészt olyan okiratot, amelyet a megfelelő kanadai szerv közbenső hitelesítéssel látott el.

Másrészt az alábbi közjegyzők által hitelesített okiratokat, mivel ezeknek a közjegyzőknek az aláírás- és bélyegzőmintája a birtokunkban van:

Sajnáljuk, a közjegyzők listáját egyelőre nem tudjuk közzétenni. Ha ír nekünk a consulate.ott@mfa.gov.hu címre, elküldjük Önnek az Ön által megjelölt városban elérhető közjegyzők adatait.


Mit tegyek, ha az általam választott közjegyző aláírás- és bélyegzőmintája nincs a Nagykövetség birtokában?

A listán található közjegyzőkkel nagykövetségünknek semmilyen különleges, kivételességi megállapodása, szerződése nincs! A lista csupán arról ad tájékoztatást, hogy az azon szereplő közjegyzők már legalább egyszer hitelesítettek magyar nyelven kiállított, vagy a magyar nagykövetség által kért iratokon aláírást, személyazonosságot, fénymásolatot.

Ön bármelyik kanadai közjegyzőt felkeresheti, ha a közjegyző kitölti az adatlapot, csatolja a kért mellékleteket, és megküldi a Nagykövetség címére (299 Waverley Street, Ottawa, ON K2P 0V9).