Magyar programoknak is otthont ad az ottawai Konföderációs Pavilon a Kanada fennállásának 150. évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat keretében.

A pavilon október folyamán változatos kulturális és gasztronómiai programokat kínál, többek között kiállítást a magyar design alkotásaiból, valamint kanadai magyar képzőművészek munkáiból. A rendezvénysorozatot szeptember 30-án Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár nyitotta meg.

Íjgyártó István a Shaping Hungary – Design in the 21st Century című kiállítás megnyitóján hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a 20. század mindenki által ismert magyar találmányai, mint például a golyóstoll vagy a helikopter mellett a 21. század innovatív magyar fejlesztéseire is felhívjuk a figyelmet. A magyar kreativitás, találékonyság jelenleg is virágkorát éli, - fejtette ki az államtitkár - kiváló feltalálóink, tervezőink, fejlesztőink dolgoznak az élet minden területén a mindennapokat megkönnyítő eszközök létrehozásán, legyen szó orvoslásról, divatról vagy szórakozásról.

A megnyitón beszédet mondott továbbá Mark Kristmanson, a kanadai szervező intézmény, a National Capital Commission főigazgatója, aki megköszönte, hogy Magyarország változatos és magas színvonalú programmal készült a megjelenésre. Kristmanson elismerését fejezte ki, amiért a kiállítás nyitónapján több mint négyszázan látogatták a pavilont, ami elmondása szerint rekord nyitónapi nézőszám.

Íjgyártó István államtitkár másnap, október 1-jén nyitotta meg a Re:InSitu:Canada150 címet viselő kanadai-magyar képzőművészek munkáit bemutató kiállítást. A megnyitón kiemelte, hogy a mintegy 300 000 magyar gyökerekkel rendelkező kanadai állampolgár nem csak Kanada sokszínű kulturális és nemzeti örökségének gazdagításához járult hozzá, hanem az ország általános gazdasági és tudományos fejlődéséhez is. Az államtitkár köszönetet mondott továbbá Kanadának a mindig szívélyes fogadtatásért, kiemelve az 1956-os forradalom után érkezett magyar menekültek befogadását.

A tárlat, melynek kurátora, Andrea Blanar, a Kanadai Magyar Művészek Szövetégének elnöke, 43 Kanadában élő és alkotó képzőművész, köztük festők, szobrászok és fotóművészek alkotásait mutatja be, és a programsorozat teljes időtartama alatt megtekinthető

Kanada fennállásának 150. évfordulója alkalmából, a kanadai National Capital Commission az Ottawa belvárosában található, újépítésű, kétszintes galériaépületben, a Konföderációs Pavilonban tíz ország, köztük Magyarország számára kínálta fel az egyhónapos megjelenési lehetőséget.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)