Az Alsóház október 24-ei ülésén mindhárom parlamenti képviselőcsoport szónoka megemlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. A parlamenti ülésen részt vett az Ottawában hivatalos látogatáson tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és küldöttsége, valamint Ódor Bálint nagykövet. A felszólalók közül elsőként Don Davies, az Új Demokrata Párt (NDP) szónoka, röviden ismertette a forradalom történetét, majd elmondta: büszke magyar származású kanadaiként a forradalom mélyen megérintette. A következő magyar szavakkal fejezte ki tiszteletét a szabadságért, és egy erős, független Magyarországért küzdők felé: „Esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk! Isten, áldd meg a magyart!” (A magyar nyelvű szöveget a parlamenti jegyzőkönyv, a „Hansard” is tartalmazza.)

A liberálisok részéről Borys Wrzesnewskyj képviselő a forradalom győzelméről, a szovjet tankokkal szembeszálló elszánt magyarokról, majd a forradalom leverését követően Hruscsov és magyar bábja, Kádár parancsára letartóztatottakról, kivégzettekről és az országból elmenekülő 200 ezer magyarról emlékezett meg. Közülük több mint 37 ezren Kanadában leltek menedékre. A képviselő megköszönte nekik, hogy életben tartották a magyar függetlenség álmát, emellett nagyban hozzájárultak Kanada sikerességéhez.

Végül Tom Kmiec konzervatív képviselő kiemelte, hogy a keleti blokkban a magyar volt az első nemzet, amely felkelt a szovjet elnyomással szemben, és kivívta nemzeti önrendelkezését. Ennek a szovjetek brutális erőszakkal vetettek véget, amely során 2500 magyar adta életét a szabadságért. Megemlékezett Jim Prentice korábbi albertai konzervatív pártelnökről, albertai miniszterelnökről és szövetségi parlamenti képviselőről, aki a hetekben hunyt el. 2010-ben Prentice jelentette be azt a döntést, amely alapján az 56-os menekültek befogadása Kanadában hivatalos nemzeti történelmi esemény lett. Kmiec a beszéde végén kijelentette: Kanada és Magyarország osztozik a szabadság szeretetében, és ma már együtt viszi előre a szabadság és demokrácia ügyét.