Nagy megtiszteltetés volt 2016-ban is Magyarország nagyköveteként szolgálni Kanadában. Köszönöm a kanadai magyar közösség szervezeteinek és tagjainak a támogatását és együttműködését, amely nélkül ebben az évben sokkal kevesebb látható kezdeményezésünk valósulhatott volna meg. 2016 kiemelt jelentőségű volt az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója miatt. A kerek évfordulók arra késztetik az embert, hogy több időt szenteljen az eseményeknek, a megértésnek, a mai üzenetek megfejtésének. 1956 a magyar történelemben és a világtörténelemben játszott meghatározó szerepe mellett a magyar-kanadai kétoldalú kapcsolataink jelenje és jövője szempontjából is meghatározó jelentőséggel bír, hiszen a Kanadába emigrált magyarok és családjaik erős köteléket hoztak létre a két ország között. 1956 összeköti a két országot, mert egy olyan közös, sikeres alapot teremtett, amire a jövőbeli kezdeményezéseink felépíthetők. Pár nap múlva elindulnak a Kanada megalapításának 150. évfordulójához kapcsolódó események. Kanada történelmének e fontos évfordulóján is büszkék lehetünk, mert az elmúlt több mint 100 év során ebbe az országba kivándorolt magyarok nagymértékben és szignifikáns módon járultak hozzá Kanada fejlődéséhez. 


Az idei év számos lehetőséget biztosított a magyar közösségekkel való találkozásra. Meggyőződésem, hogy 2016-ban erősebb lett a kanadai magyar közösség. Ez az év, a 60. évforduló összehozta azokat, akik számára fontos a magyar identitás megőrzése e távoli országban is, a magyar kultúra ápolása, a magyar nyelv elsajátítása ebben a többnyelvi közegben. Örülök, hogy a fiatalabb generációk is, akik büszkék szüleik teljesítményére is, nagyobb érdeklődést tanúsítottak a magyar gyökereiknek. Erősödjön Önökben az érdeklődés, ebben is szeretnénk minden segítséget megadni! A helyi magyar közösség szolgálatában a nagykövetség idén is folytatta a kihelyezett konzuli napok gyakorlatát, ezzel is segítve a nagy távolságok áthidalásában a helyi magyarokat. Reményeink szerint jövő év első félévében ugyanígy tudjuk folytatni ezt a tevékenységet.

2016-ban tovább erősödtek a gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatok is Magyarország és Kanada között. A kanadaiak egyre inkább érdeklődnek Magyarország iránt, ami a Magyarországra történő beutazások számában is tetten érhető. Újabb kanadai beruházások történtek az autóipar és az energetika területén, és folytatódott a kereskedelmi forgalom bővülése. Az idei heti négy közvetlen járat után jövőre a nyári időszakban már heti 5 alkalommal lehet eljutni átszállás nélkül Torontóból Budapestre. 
A magyar kultúra idén, nagy büszkeségemre, hangsúlyosan megjelenhetett Kanada több nagyvárosában is: Montreálban, Torontóban, Ottawában, Vancouverben, Edmontonban, Calgaryban és olyan helyeken is, ahol már nagyon régen vagy még egyáltalán nem járt magyar művészeti együttes, mint pl. Halifaxban.
A két ország erős kapcsolatát a hivatalos látogatások is mutatják, amelyek közül csak a legfontosabbakat emelem ki. Két magyar miniszter tett hivatalos látogatást Kanadában: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az 1956-os forradalom 60. évfordulójának napján, illetve Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter áprilisban, amely látogatás több kétoldalú gazdasági együttműködést is elindított. Tarlós István budapesti főpolgármester szeptember elejei montreáli látogatása az egyik fénypontja volt a Montreáli Magyar Hétnek, illetve elindította a Budapest és Montreál közötti kapcsolatok kialakítását. Sportdiplomáciai szempontból az idei év egyik kiemelkedő sporteseménye a windsori rövidpályás úszó világbajnokság volt, ahol a magyar úszó válogatott az éremtábla második helyén végzett 7 arany, 2 ezüst és 2 bronzéremmel.

Idén, nagy örömömre sor került a 2010-ben egy földrengés következtében megsérült nagykövetségi épület rendbehozatalára is, elindult egy korszerű, tartalomban gazdag nagykövetségi honlap, háromszorosára nőtt a Facebook oldalunk látogatottsága és elindult a Twitter és Instagram oldalunk is. Minden rendelkezésünkre áll, hogy 2017-ben tovább erősítsük Magyarország és a kanadai magyarság kapcsolatait, illetve erősítsük a magyar-kanadai kétoldalú kapcsolatokat.

Áldott Karácsonyt, Boldog Ünnepeket kívánok!

dr. Ódor Bálint nagykövet