A Kanadai Konföderáció 2017-ben ünnepeli megalakulásának 150. évfordulóját. A Szentegyházi Gyermekfilharmónia nyári sikeres koncertkörútja után a Nagykövetség egy hónapos rendezvénysorozatot tart a Kulturális Örökségvédelmi Minisztérium nemzetközi pavilonjában. A rendezvénysorozatnak helyszínt adó Konföderációs Pavilon idén júniusban készült el, amely nemzetközi pavilonként működik idén év végéig. A Nagykövetség azon 10 nagykövetség között szerepel, amely lehetőséget kapott a bemutatkozásra a 150. évforduló kapcsán. A magyar hónapra szeptember 30. és október 28. között kerül sor.

Tekintettel arra, hogy Kanadában az innováció kiemelt fontosságú téma, a magyar-kanadai együttműködés egyik legfontosabb jövőbeli területe, így a Shaping Hungary: Design in the 21st Century elnevezésű utazó dizájnkiállítás adja az öthetes rendezvénysorozat alapját. A kiállítás az innováció témájának megjelenítésén túlmenően lehetővé teszi a modern, gazdag hagyományokkal rendelkező Magyarország bemutatását.

A magyar megjelenés másik fontos eleme a magyar örökség, a kanadai magyarok által elért kiemelkedő tudományos, kulturális, gazdasági és egyéb eredmények bemutatása, amellyel hozzájárultak Kanada fejlődéséhez az elmúlt 150 évben. A kiállításokat számos kulturális, gasztronómiai és turisztikai kísérőprogram egészíti ki.

A két szintes pavilont oly módon fogjuk berendezni, hogy a magyar megjelenés központi elemét képező dizájnkiállítást a földszinti térben helyezzük el. Az első emeleti szinten kanadai magyar képzőművészeti tárlatot mutatunk be, és egyéb kiállításokra, illetve rendezvényekre is sor kerül.

Dióhéjban az alábbi rendezvényeket tervezzük megtartani. További részleteket folyamatosan tesszük közzé a honlapunkon.

Kiállítások:

  • „Shaping Hungary: Design in the 21st Century” dizájnkiállítás
  • Kanadai magyar képzőművészek kiállítása
  • Kiállítás 56-os magyarokról a Pier 21 kanadai bevándorlási múzeum tavalyi tárlata

Rendezvények:

  • Koncertek helyi magyar művészek és magyarországi meghívott művészek bevonásával
  • Filmvetítések
  • Rendezvények a magyarok örökségről Kanadában és a magyarok hozzájárulásáról Kanada fejlődéséhez tárgyában. A 150 év kanadai magyar történetét egy külön ez alkalomra készült kötetben mutatjuk be a magyar hónap elején. A fentieken túl létrehozunk egy olvasósarkot, mely polcaira elhelyezzük a megjelent magyar-kanadai vonatkozású könyveket.
  • Gasztronómiai és turisztikai események és borkóstolók 

Részletes program